Ons adres
Woeringstraat 79 , 3150 Tildonk
Maak een afspraak
016/84 55 70
Mail ons
info@sportkinelab.be
Openingsuren:
Enkel op afspraak!


We spreken van heupbeuk of fractuur als het dijbeenbot nabij de heup is gebroken. De behandeling is bijna altijd chirurgisch. De operatieve behandeling is afhankelijk van de positie van de breuk, de mate van verplaatsing, de leeftijd van de patiënt en de aanwezigheid van eventuele slijtage. Als de breuk buiten het heupkapsel ligt wordt de heupkop met een pen of plaat of schroeven gestabiliseerd. Als de breuk in het heupkapsel gelegen is dan is gangbaar genomen een vervanging van de heupkop nodig en wordt een prothese geplaatst.

Revalidatie:

Na het plaatsen van schroeven voor een onverplaatste femuralsfractuur wordt meestal een gedeeltelijk steunverbod opgelegd met behulp van krukken gedurende 6 weken. Wanneer na 6 weken op de radiologische controle blijkt dat er voldoende heling is kan volledige belasting toegelaten worden.

Voor de fracturen in de trochanterregio waarbij een dynamische heupschroef (DHS) of een proximale femurnagel werd geplaatst wordt normaal gezien onmiddellijk postoperatief een onmiddellijke volledige steunname toegelaten om de revalidatie te versnellen, al dan niet met behulp van een looprekje of krukken. In sommige situaties kan het zijn dat er omwille van bepaalde redenen (complexiteit van de fractuur) toch een gedeeltelijk of volledig steunverbod wordt opgelegd. Dit zal u na de ingreep door de chirurg meegedeeld worden.