Ons adres
Woeringstraat 79 , 3150 Tildonk
Maak een afspraak
016/84 55 70
Mail ons
info@sportkinelab.be
Openingsuren:
Enkel op afspraak!
?>

De Kinesitherapeut gebruikt echografie als evaluatiemiddel waardoor gerichter behandeld kan worden:

Met behulp van echografie kan er inzicht gekregen worden in gewrichten, pezen en spieren. Zoals bijvoorbeeld in: schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel en achillespees etc. Weefselschade kan met echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel.

Bewegende beelden kunnen opgenomen worden zodat het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit is een groot voordeel in vergelijking met de MRI, waarbij dit niet mogelijk is. Bewegend onderzoek is belangrijk om een bepaalde obstructie tijdens een beweging of het glijgedrag van een pees ten opzichte van aangrenzende structuren te kunnen beoordelen, waardoor er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem ontstaat.( Dr. T. Geertsma, Geneeskunde en Sport, 35, 3 juni 2002)
 
Het behandelplan van de kinesitherapeut wordt mede bepaald door de aanwezige gegevens over de te behandelen klacht. Voorbeelden zijn: de verwijzing van de (huis)arts, röntgenverslagen en andere onderzoeksverslagen van deskundigen. Op basis van een uitgebreide anamnese, lichamelijk onderzoek en bovenstaande informatie wordt de huidige klacht in beeld gebracht en wordt een behandelplan gemaakt. 
 
De kwaliteit van pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid van huidige structuren worden aangegeven. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte training / behandelkeuze kan er voor zorgen dat het kinesitherapeutisch handelen een stuk efficiënter en sneller kan verlopen……en de patient sneller klachtenvrij is!
 

Inzicht in herstelprocessen

 
Het inzicht in herstelprocessen wordt middels echografie van een aangedane structuur duidelijker, het herstelproces kan daardoor beter gevolgd worden. Met name voor de beoordeling van de belastbaarheid van peesweefsel is dit heel zinvol. De keuze van de juiste lokale kinesitherapeutische behandeling en trainingsvormen is hiervan afhankelijk.
Weefselschade kan met echografie in beeld worden gebracht. Er kan een betere inschatting gemaakt worden van de belastbaarheid van het weefsel. Na een behandel periode kan echografie gebruikt worden om het revalidatieproces te evalueren
 

Toepassingen van de echografie binnen de Kinesitherapie

 
Echografie passen we toe bij het evalueren naar aandoeningen van spieren, pezen, zenuwen, slijmbeursen, gewrichtsbanden, kraakbeen, menisci, kapsels en botstructuren. Hieronder ziet u een tabel met de toepassingsgebieden van de echografie met de aandoeningen.
 
Anatomische plaats Wat kunnen we bekijken?
Spieren scheuren, littekens, kalkneerslag, maar ook kun je de dikte meten
Pezen scheuren, degeneratie, kalkneerslag, zwelling
Slijmbeurzen ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag
Gewrichtsbanden verscheuringen, verdikkingen: schade
Gewrichtskapsel ontstekingen, scheuren, verdikkingen
Kraakbeen schade, defecten, dikte
Meniscus oppervlakkige scheuren, cystes
Botten losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven, breuken